Valbar litteratur, LKF210, basgrupp 6B

Tema 1:

Titel: Bornholmsmodellen. Vägen till läsning - språklekar i förskoleklass

Författare: Ingvar Lundberg

 

Innehåll:

Boken pekar på hur viktigt det är med språklekar i förskolan och att språklekar kan förebygga lässvårigheter. Vi tror att anledningen till detta är bland annat eftersom barn är väldigt fysiskt aktiva och därför kan ha lättare att lära genom lek. Boken ger även konkreta idéer och förslag till olika språklekar.

 

Det finns fyra olika steg som främjar en god läsutveckling:

1.      Språklig medvetenhet

2.      Bokstavskunskap

3.      Ett gott ordförråd

4.      Motivation

 

Språklig medvetenhet innebär att man förstår ords innebörd och dess betydelse. Vad vi fått erfara från våra VFU-platser så tycker vi att det är bra med blandade barngrupper när det kommer till språklig medvetenhet eftersom barn som har den här sortens medvetenhet kan lära barn som har svårigheter med språket. Vi tycker att med rätt motivation till oavsett vad du gör så har du mycket lättare att lära och så är det även med läsutvecklingen. När vi själva var små minns vi att när man läste något som intresserade en själv och som vi tyckte var roligt så ökade motivationen och därmed hade vi lättare för oss att lära.

 

Våra tankar om boken:

Vi vill rekommendera den här boken för alla pedagoger som är verksamma inom förskolan. Detta eftersom den ger konkreta förslag till hur man kan förhålla sig till språklekar och hur man utför dem samt hur språklekar påverkar läsning och skrivning.

 

 


 

Tema 2

Det här temat har behandlats under ett seminarium.

 


 

Tema 3

Titel: Barns tidiga lärande

Författare: Elisabeth Mellgren & Karin Gustafsson

 

Innehåll:

I boken är språk och kommunikation i fokus, den beskriver hur viktigt det är med högläsning och hur det gör så att de skriftspråkliga hos barnen utvecklas. Vi anser att högläsning för mindre grupp där alla kan se texten och bilderna i boken främjar skriftspråket då barnen kan hänga med i texten och se sambandet mellan text och tal. Boken tar upp hur barns språk och kommunikation grundläggs i tidig ålder. Förskolan har stora möjligheter att skapa goda förutsättningar som är gynnsamma för barns möten med skriftspråket.

 

För att kunna kommunicera med språket är erfarenheten i sig inte tillräcklig utan man måste känna till begreppen och språket för att kunna kommunicera. Spel och aktiviteter är viktigt för barnens språkutveckling.

Boken tar även upp förskolor med olika kvalitéer och att det finns två olika attityder till skriftspråkande i förskolan. I förskolor med hög kvalitet är variationen av material hög och pedagogen kommunicerar mycket med barnen genom att ge dem utvecklande frågor där barnen får chans att reflektera. Förskolor med låg kvalitet har ingen större variation av material och pedagogerna ställer för det mesta frågor som bara har ja och nej svar. Vi i gruppen har olika erfarenheter av dessa olika kvalitéer i förskolan. Ett exempel vi stötte på var när pedagogerna bytte blöja på skötbordet. Där hade de uppsatta ramsor och rim som barnen kunde titta på och samtidigt hänga med i texten. Detta tycker vi är positivt eftersom att pedagogen då tar tillfället i akt och tar tillvara på stunden för utveckling av barnets skriftspråkande.


Tema 4

Titel: Barn upptäcker skriftspråket

Författare: Gösta Dahlgren, Karin Gustafsson, Elisabeth Mellgren och Lars-Erik Olsson.

 

Innehåll:

Boken beskriver skillnaden mellan det talande och skrivna språket. Med det talande språket kan man använda sig både av sitt tal och av kroppsspråk för att förstärka vad man menar, medan du med det skrivna språket måste ta läsarens perspektiv eftersom du inte kan kommunicera med känslor på samma sätt. När vi läst detta började vi prata om hur vi själva lagt märke till att skriftspråket ibland kan missuppfattas i exempelvis sms, chatt och andra meddelanden då man inte ser varandra och inte vet om varandras känslouttryck på samma sätt som i en talspråkande miljö.

 

Boken behandlar hur barn upptäcker skriftspråket i naturliga sammanhang. Exempelvis genom att barnen får läsa dagens matsedel och dagens datum eller får skriva sitt namn på en teckning och så vidare. Vi tycker att det är viktigt som pedagog att tänka på att möjliggöra sådana situationer i vardagen. Då får barnen verktygen att fortsätta sitt lärande inom skriftspråket. Vi har sett ett bra exempel på detta ute på en av våra VFU-platser. Innan lunch ställer barnen upp sig på led för att gå till matsalen. Barnet som står längst fram i kön får läsa vad det blir för mat på matsedeln. Vi tycker att det är viktigt som pedagog att tänka på att alla barn kanske inte kommit lika långt i läs- och skrivutvecklingen. Därför bör man vara observant här och hjälpa de barn som har svårigheter så att han eller hon inte känner sig utpekad.

 

Våra tankar om boken:

Vi rekommenderar den här boken varmt eftersom den övergripande och eftersom man kan använda den nästan som ett uppslagsverk när man är fundersam över någonting som gäller barns skriftspråk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0