Kursuppgift 4 LKF210

Kursuppgift 4

-       Böcker och läsning

Jag har valt att arbeta med boken ” Den fula ankungen”. I boken får man läsa om en ankunge som inte ser ut som alla andra ankungar. På grund av utseendet lämnas han utanför sin familj och vart han än kommer blir han utstött. Jag har valt boken för att den tar upp ett ämne som är väldigt viktigt i både förskolan och i skolan (utanförskap). Jag tror att boken kan få igång samtal kring ämnen som exempelvis:

-          Hur det kan kännas att vara utanför och att inte passa in.

-          Hur det kan kännas att få ta del av och känslan av att få vara med.

Planering: Jag vill få barnen att känna sig involverade från början, därför kommer jag att visa boken och låta barnen berätta vad de tänker när dem ser framsidan. Det är då viktigt att jag som pedagog lyssnar på varje enskilt barn så att han/hon känner sig uppmärksammad. I Lpfö står det att ” förskolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram” (skolverket 2010 s.5). Sedan kommer jag fortsätta läsa upp boken och under läsningens gång visa bilderna för barnen. När jag läst klart boken vill jag prata med barnen om deras uppfattning. Jag vill även få igång samtal kring mina två punkter ovan. Bokens handling skulle lika gärna kunna utspela sig i den mänskliga världen och detta är något som inte är okej. Utanförskap är ett viktigt ämne och mycket värt att diskuteras. Det finns många olika orsaker till att en människa kan känna sig utanför och exemplet med den fula ankungen är ett av dem. Enligt läroplanen är detta något vi i förskolan/ skolan måste arbeta för ” Inget barn i förskolan skall utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig eller funktionsnedsättning eller annan kränkande behandling. Verksamheten ska syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas” (skolverket 2010 s.4).

 

Det är viktigt att man inte bara läser boken utan att man efteråt samtalar så att barnens tankar kommer fram. Då detta är ett viktigt ämne vill jag att alla barnen deltar. Ett nästa steg kan vara att man sitter tillsammans och bestämmer regler för hur man skall bete sig mot varandra. Att barnen får vara med och bestämma regler som sätts upp på väggen till exempel. I boken språkstimulering del 2 tar Eriksen Hagtvet upp att en gruppsamling inte passar för individuellt lärande men passar bra om man skall ta upp ett ämne som engagerar de flesta.

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0